ברומניה התנהג כרומני

למי שמתפעל מהמחירים הזולים של ברלין, כדאי לבקר ברומניה.

רומניה אינה חברה במדינות היורו, וכנראה שגם לא תהיה בקרוב, ומי שיוצא נשכר מכך הוא התייר הישראלי.

כבר ביציאה מנמל התעופה של בוקרשט, אפשר להבחין בפער העצום במחירים בין רומניה לישראל. המונית שתאסוף אתכם מנמל התעופה ותביא אתכם למלון, מרחק נסיעה דומה לזה שמנמל התעופה בן-גוריון ללב רמת גן, תעלה לכם לא יותר משלושים Lai, שהם שלושים שקלים.

תתקשו למצוא ברומניה מוניות מדגמי ״מרצדס״, המוניות שאותן תפגשו מעט מיושנות, אבל הן נוחות מאד, ואפשר להגיע איתן בנוחות ובמהירות לכל יעד. אל תופתעו אם תגלו שנהגי המוניות ברומניה נמנעים מלהפעיל את המזגן גם בימים חמים, הם עושים זאת כדי לחסוך בדלק, אם תציעו להם עוד Lai או שניים לנסיעה, תוכלו לנסוע במונית ממוזגת.

רומניה של 2017 היא לא רומניה של צ׳אוצ׳אסקו. הכלכלה החופשית תופסת מקום חשוב ברומניה, ובכניסה לבוקרשט תמצאו שני מרכזי קניות ענקיים, שמזכירים את מרכזי הקניות הענקים בארצות הברית. המחירים מחצית וגם פחות מהמחירים בישראל. לא תתקשו לגלות שהמחירים ברומניה זולים בכלי בית, במוצרי חשמל, בקוסמטיקה, באלקטרוניקה, בביגוד וכמובן באוכל.

המותגים הגדולים

מבט על מחירי המוצרים שעל המדפים ברשתות השיווק יוצר במבט ראשון תחושה שמדובר בטעות. מוצרים שנמכרים ברומניה בערך של שקלים בודדים, נמכרים בישראל בעשרות שקלים, כך שבדקות הראשונות קשה להאמין שעבור אותו מוצר בישראל אנחנו משלמים לעיתים פי שלושה ופי ארבעה יותר. אלא שאין מדובר רק במוצרים מיצור מקומי, מדובר גם במותגים מוכרים. כל המותגים הגדולים נמצאים ברומניה על המדפים, והם נמכרים לעיתים בשליש המחיר ממה שהם נמכרים בארץ.

כלכלת רומניה היא השמינית בגודלה על-פי כוח הקנייה באירופה, והיא התפתחה במיוחד אחרי נפילת השלטון הקומוניסטי. מי שיצאה נשכרת במיוחד מהשינוי היא תעשיית התיירות, כאשר האתרים הפופולריים הם הרי הקרפטים, אזור הדלתא של הדנובה ואזור המנזרים של בוקובינה.

לא כולם באים לרומניה רק לקניות. חובבי האוכל הטוב ימצאו ברומניה מסעדות טובות במחירים מצוינים. מי שמעדיפים טיולים, יוכלו לבקר באתרי הנופש הידועים של רומניה, כמו במרחצאות החדשות "טרמי בוקרשט", המרוחקות 20 ק"מ מבוקרשט. מדובר בגן עדן אקזוטי של ממש. שהוא הגדול מסוגו באירופה, אשר מבוסס על מים תרמים. מי שאוהב נסיעות מרוחקות יוכל לבקר גם בכפרים ובעיירות של פעם שבהן הזמן עצר מלכת.

אחד הטיולים המבוקשים הוא לטירת בראן, שהיא באחד האזורים שתיירים רבים אינם מחמיצים ביקור בו. שם נמצאת טירתו של הרוזן המיתולוגי ואבי כל הערפדים "דרקולה". במשך שנים רבות הייתה הטירה בבעלותם של תושבי ברשוב, שנהנו מהכספים שנאספו ממיסוי על סחורות שעברו בגבול, אבל בשנת 1921 הם העניקו את הטירה במתנה למרייה, שהייתה באותה עת מלכת רומניה, ששינתה את יעודה של הטירה והפכה אותה לארמון מלכותי.

מסיבת קבבים

אם אתם אוהבים לבלות בבוקרשט, כדאי שתחפשו מלון בקרבת העיר העתיקה של בוקרשט, כדי שתהיו קרובים לחגיגות האוכל שנערכות כל ערב בעיר העתיקה. מדובר בכמה מהמסעדות המוכרות והידועות של רומניה, שמציעות את האוכל הרומני האותנטי. אחת מהן היא המסעדה הידועה bere cu caru (קארו קו ברה), שכדי לאכול בה צריך להזמין מקום מראש. מסעדה אחרת שכדאי לבקר בה היא של השף הישראלי יוסף חדד, אחד השפים המוכרים והמוערכים ברומניה, שפתח מסעדת יוקרה, המדורגת כאחת המסעדות הטובות ביותר. המסעדה ממוקמת באחת משכונות היוקרה של בוקרשט, וגם כאן חובה להזמין מקום מראש.

אי-אפשר לבקר ברומניה מבלי לחגוג מסיבת קבבים רומנים מסורתיים במסעדת ה״גיבן״, או כפי שהיא מוכרת ברומניה בשם "לה קוקשטו" (osatuCoc La), שפרושו – אצל הגיבן, המסעדה הזאת דומה במתכונתה למסעדה רומנית בשם ״מישו״ שפעלה ביפו עד שנסגרה לפני שנה. לא יכולנו להתעלם מקיומה של המסעדה שמרבית ספרי הטיולים כותבים שאסור להחמיץ אותה, אבל התאכזבנו מעט. האווירה נחמדה, המרקים אותנטיים ומצוינים, רק שהקבבים מלוחים יתר על המידה. בסמוך למסעדת ה״גיבן״, מרחק עשרים מטרים מהיציאה מהכביש הראשי (מצד שמאל), תוכלו למצוא את המתחרה האמתית של ״הגיבן״, מסעדה רומנית אותנטית, ללא רעש וצלצולים, שהמקומיים מעדיפים לאכול בה, ושם כל קבב הוא כמו שהרומנים יודעים לעשות במחצית מכמות המלח.

מסעדה שגילינו בביקור האחרון היא (Watra) ואטרה. שמביאה את מיטב המטבח הרומני כמו שרק הרומנים יודעים, עם מנות נדיבות ממחוזותיה השונים של רומניה. אין במחירים המגוחכים שבתפריט להעיד על איכותו המצוינת של האוכל.

אם אתם אוהבי בשר, אסור לכם להחמיץ את מסעדת הבשר המיוחדת Vacamuuu שם אפשר למצוא סטיקים שמשקלם מגיע ל-400 גרם, יחד עם מגוון של תוספות וסלטים, ויש בה גם ארוחות מותאמות לילדים. אין לי שום ספק שנכדיי הקטנים עלמה ואיתמר, שיודעים להעריך סטייק טוב, לא יוותרו על המסעדה כשיגיעו בקרוב לרומניה.

V acamuuu היא לא עוד מסעדה של בשרים, זאת מסעדה עבור קרניבורים. היא לא זולה, אבל איכות הבשר והחוויה שווים ביקור. במרכז המסעדה תלויים נתחים מיושנים בתוך חללים כשהם מכוסים זכוכית. אומנם לא תוכלו לבחור את הסטייק שלכם מתוך הנתחים התלויים, אבל תוכלו להתרשם שהבשר שאתם אוכלים מיושן, כמו שקצבים מקצועיים יודעים ליישן בשר לפני שמגישים אותו לשולחן. הבשר יגיע לשולחן עם מלצר שיחתוך למענכם את רצועות הבשר, ויגיש לכם אותם מעל מתקן מיוחד, שישמור את הבשר בטמפרטורה הנכונה.

נורה אדומה

אל תתאמצו לבדוק את כתובתה של כל אחת מהמסעדות שסיפרתי לכם עליה. כל פקיד קבלה במלון שבו תתגוררו יאתר לכם את הכתובת מיד כשתזכירו את שמה של המסעדה.

זמן הטיסה מישראל, שעתיים ועשרים דקות. ״ישראייר״, היא אחת מחברות התעופה הוותיקות שטסות לרומניה. אפשר למצוא דילים לא בעונה הבוערת, במחירים מוזלים גם בחברות LCost ow.

את המלונות כדאי ומשתלם להזמין מהארץ בנפרד מכרטיס הטיסה, ניתן לעשות זאת באתרים להזמנת מלונות. במקרים רבים תוכלו למצוא את ה״דילים״ האמיתיים דווקא בהזמנה נפרדת מכרטיס הטיסה. אתרים שיציעו לכם מלונות זולים במיוחד צריכים להדליק אצלכם נורה אדומה, ואם תתעלמו ותחפשו רק זול, טובים הסיכויים שתמצאו את עצמכם לנים באחד מבתי הבושת הרבים שרומניה התברכה בהם.

ואי-אפשר לסיים רשימה על רומניה בלי להתייחס למנתחים המקצועיים של רומניה. הם לא רופאים, הם כייסים.

לכייסים של רומניה יצאו מוניטין בכל העולם ובצדק. הם המצטיינים בתחומם. מדריך תיירים שעורך סיורים מודרכים ברומניה הגדיר אותם ״כמנתחים הטובים בעולם ללא כאב״ והוא צודק. כייס רומני מקצועי לא מכייס אותך בדרך השמרנית המוכרת. כייס רומני מקצועי, חותך ופורם את כיס המכנסיים או חלק מתרמיל הגב באמצעות סכין יפנית בלי שתרגיש בכך, מה שמלמד שלא תמיד חייבים ללמוד בבית ספר לרפואה כדי להתפרנס בכבוד.

 

רישום תגובה