אם אתה קרוב משפחה של חבר מועצה ברשות מקומית אתה מסודר. חבר מועצה בבאר יעקוב יכול לפגוש בכל בוקר שישה עשר מקרובי משפחתו בבניין המועצה המקומית. מועסקות שם בין השאר שתיים מבנותיו אחיו ושתיים מכלותיו. מי יפסיק את הנפוטיזים בשלטון המקומי?
כמה מהרשויות מהקומיות בישראל הם כבר מזמן לא רק מקום עבודה אלא משפחה חמה. דוח מבקר המדינה על נפוטיזים ברשויות המקומיות אינו מחדש דבר, מה שחדש הוא שהתופעה נמשכת ומתגברת, והדוחות שמפרסם המבקר הפכו כבר מזמן לאות מתה.
קחו למשל את עירית בית שמש. לחמישים ושלושה אחוזים מעובדי העריה יש לפחות קרוב משפחה אחד שהם פוגשים בבוקר כשהם באים לעבודה. לעירית בית שמש יש הסבר מקורי לנפוטיזים שהשתלט עליה. העריה טוענת ברצינות שהסיבה לכך נובעת מהעובדה שבית שמש הייתה בראשיתה מעברה והפכה לעיר קולטת עליה. על-פי התפיסה הזאת יש להוקיר את ראש עירית בית שמש על פעולתו, ולהציע לו להדליק משואה ביום העצמאות על חלקו החשוב בקליטת עלייה.
הבעיה היא הדרך שבה רואה ראש עירית בית שמש את הדברים. הוא רואה בצעד שבו נוקטת העירייה צעד לגיטימי ורצוי, משום שלתפיסת העירייה אי-אפשר למנוע העסקה של עובד, ולכן אם קליטת העובדים מתבצעת לדעת העירייה בדרך תקינה אין פסול בכך. לתפיסתו של ראש העיר אם קליטת העובד ברשות מתבצעת כדין, הרי שאפשר לקלוט כל מי שמעוניין בכך גם אם מדובר בקרובי משפחה דבר שהוא מחוץ לחוק.
שיא השיאים בבאר יעקב
לקרוא ולא להאמין. ישנם ראשי רשויות מקומיות שמאמינים שאפשר לנהוג בקופה הציבורית כאילו היא קופה פרטית או חשבון הבנק שלהם. ראש עירית בית שמש לא לבד. גם ראש המועצה המקומית באר יעקוב, מחזיק כנראה באותה דעה. עובדה, בבאר יעקוב שבה מתגוררים 23,000 תושבים, שלושים אחוזים מהעובדים שמועסקים במועצה המקומית הם קרובי משפחה. במועצה המקומית לא מתרגשים במיוחד מקביעותיו של מבקר המדינה. דוח ביקורת קודם שהגיש המבקר נרמס ברגל גסה, ומאז קלטה המועצה המקומית לשורותיה עוד שישה עשר עובדים שהם קרובי משפחתם של שישה חברי מועצה.
למועצה המקומית באר יעקוב יש נורמות משלה. חבר המועצה המקומית מוטי זייפתי, יכול לפגוש בכל בוקר שישה עשר מקרובי משפחתו. בשש השנים האחרונות נקלטו במועצת באר יעקוב תשעה מקרובי משפחתו, ובהם שתיים מבנותיו, אחיו, ושתים מכלותיו.
חבר המועצה זייפתי הסביר את המספר הרב של קרוביו שמועסקים במועצה בכך שהוא בן למשפחה גדולה וותיקה בישוב, מה שמלמד שמדובר בנורמות פסולות שנתפסות ע"י אישי ציבור כדבר לגיטימי.
מה קורה לדוחות שמפרסם מבקר המדינה? כנראה שלא הרבה. מקצת מהדוחות שעליהם מתריע המבקר שיש בהם לכאורה חשד לפלילים מועברים למשטרה ולפרקליטות, אבל גם אז לוקח זמן רב עד שיש מי שפועל כדי להפסיק את התופעה.
אין תמורה ללא תמורה
כשישים ראשי רשויות מקומיות נחקרו על שחיתות בשנת 2013 שהייתה שנת מפנה ברשויות המקומיות מבחינת אכיפת החוק. לא ברור כמה ראשי רשויות נחקרים עכשיו. צריך כנראה להיות אישיות עם ערכים כדי שלא להתפתות להצעות השוחד שמגיעות עם התפקיד.
כאשר קבלנים גדולים ובעלי עניין תורמים סכומי עתק למי שמבקשים להתמודד על התפקיד, ברור שזו רק שאלה של זמן של אלה שנוקטים בשיטת "שלח לחמך", יקבלו את מלוא התמורה לכספם.
על הקשר ההדוק בין קבלנים לראשי עיריות ניתן ללמוד מהקשר שנרקם בין ראש עירית רמת גן צבי בר, שזכה לאחרונה לחנינה מנשיא המדינה והשתחרר ממאסר בגלל גילו ומצב בריאותו. מדובר בקשר מושחת שאינו זר לא למשרד הפנים ולא לרשויות החוק.
אין ספק צבי בר לא לבד. רק שאלה של זמן עד שיתפרסם שמו של ראש העירייה הבא. מקורביו יגידו שהם לא הופתעו והכתובת הייתה על הקיר. מי שמופקדים על מיליונים מכספי הציבור נתונים לפיתוים רבים, אבל עובדה שרק מעטים סורחים או נתפסים ובהם יש לטפל במלוא חומרת הדין
רישום תגובה