ממה חוששת הפרקליטות

האם השופט דוד רוזן, נציב הביקורת על הפרקליטות שהוא שופט אמיץ, יצליח לשחרר את החסמים שעיכבו את משפטם של רות דוד ומקורבה רונאל פישר? ומדוע שופטי בג"ץ לא נענו לעתירה להאשים את רות דוד בעבירות של שוחד מרמה והפרת אמונים

משפטם של עו"ד רונאל פשר, ורות דוד, בעבר פרקליטת מחוז תל אביב, נפתח בחודש מאי 2015 וזכה ללא מעט כותרות. אלא שבגלל ויכוח בין סנגורי הנאשמים לבין המחלקה לחקירות שוטרים, כבר יותר משנתיים שלא מתקיימים דיונים בתיק.

השופט דוד רוזן, שהוא נציב תלונות הציבור של מייצגי המדינה בערכאות, החליט לאחרונה לפנות ליועץ המשפטי לממשלה. אביחי מנדלבליט, משום שהיה צורך באישורו כדי לבדוק את התנהלות התביעה בתיק שהוא תלוי ועומד. לשופט רוזן, הגיעו גם תלונות על סחבת לכאורה מצד המחלקה לחקירות שוטרים בניהול התביעה בתיק.

לצדו של רונאל פישר שעומד לדין, עומדת לדין גם עוה"ד רות דוד, באשמה של שיבוש הליכי משפט בשתי פרשיות, ובעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע.

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, משה סובל, איים שאם לא ניתן יהיה להתחיל בחקירה הנגדית של עד המדינה מלכה, בגלל עיכוב הקשור במח"ש, יהיה מקום לשקול את ביטול כתב האישום. זה לא יקרה כנראה, אבל מה שחשוב הוא להקים וועדה בלתי תלויה בראשות שופט עליון לשעבר, לבחינת התיקים אשר עברו תחת ידה של פרקליטת מחוז ת"א לשעבר רות דוד.

כוחה העצום של רות דוד

רות דוד, שמונתה לתפקידה בשנת 2002 אצרה בידיה כוח עצום, שהוא גדול מכוחו של שופט בית המשפט העליון. לכן, מדובר בבדיקה חשובה שאין לוותר עליה. את ההצעה לערוך את הבדיקה העלתה ח"כ איילת ורבין נחמיאס, ולטענתה הימנעות מבדיקה כזאת תטיל צל כבד ולא מוצדק על עובדי הפרקליטות ותהווה פגיעה באמון הציבור.

לא בטוח ששרת המשפטים איילת שקד, תאמץ את ההצעה לבדוק את התנהלותה של דוד, שפרשה מהפרקליטות בשנת 2010, לאחר 33 שנים שבהם כיהנה בתפקידים שונים. מה שברור שפרשת שחיתות שהתרחשה בעשור הקודם ברשות המיסים טויחה ככל הנראה, בתקופה שבה שימשה דוד פרקליטת המחוז, ואיש לא הועמד לדין בפרשה זאת למרות שהמשטרה המליצה לעשות זאת.

חוקר מס ההכנסה, רפי רותם, פנה לנציבות הביקורת על הפרקליטות וטען כי שלושה ימים לאחר שתיק שהועבר לפרקליטות, שיש בו לטענתו ממצאים חמורים המצביעים על שחיתות לכאורה נסגר. לא ברור איך הצליחה רות דוד, לעיין בתוך זמן קצר ב-160 עמודים, ולגבש מיד עמדה. מה שברור הוא שמיד אחר-כך הורתה הפרקליטות על סגירת התיק.

בעניין תיק החקירה הנוגע לרשות המיסים, כתב השופט דוד רוזן כי "זהו תיק שמעלה חשדות כבדים כלפי נושאי משרה בכירים באגף מרכזי ורגיש, שאמור להתבלט בהתנהלות תקינה. המשקפת טוהר הליכים, יושרה וניקיון כפיים מוחלט של עובדיו".

מדוע מתעכב המשפט שנתיים?

רות דוד, שבחקירותיה הראשונות איבדה את זיכרונה, הודתה בחקירתה השלישית והרביעית שהיא נחשפה לחומרי חקירה סודיים שאסור היה לה להיחשף אליהם. העובדה שמשפטה ומשפטו של מקורבה רונאל פישר, תקוע רק בגלל נהלים, שראוי היה שימצאו את הדרך לעמוד בהם, היא לא תעודת כבוד לא למחלקה לחקירות שוטרים ובוודאי שלא לפרקליטות.

בפרשה הזאת יש קרן אור והיא זו של השופט דוד רוזן, שלא יעמוד מהצד וידאג לכך שההליך יתבצע במלואו וגם ימצא את הדרך לכך. לא ברור מדוע היה צורך בעיכוב של שנתיים, ומי הגורם שאחראי לכך. מה שבטוח שאצל עו"ד רות דוד, שנמצאת עכשיו בצדו השני של המתרס זה לא היה קורה.

כמי שמכירה היטב את המערכת שהיום היא נאלצת לתת את הדין בפניה, דוד בוודאי משועשעת מהרעיון שעניינים של נוהל תוקעים את המשך משפטה, אבל ייתכן גם שהיא היום קורבן של עינוי דין במשפט שהתחיל אבל לא נמשך.

אין ספק שבמשפט שבה אישיות משפטית בכירה, בעלת עוצמה רבה במערכת המשפט עומדת לדין, נגרמת מבוכה קשה לפרקליטות. מערכת משפטית שניצלה את כוחה הדורסני, פעלה גם נגד שני שוקי משעול, ורפי רותם, שממשיכים במאבקם בדרישה להעמיד לדין את מי שלדעתם התאנו להם.

החשש מדרישה למשפט חוזר

שוקי משעול, שהיה ממונה מע"מ תל אביב, ברשות המיסים הוא ממובילי "קבוצת ה-15", קבוצה של חוקרים ואנשי ביקורת ביחידת החקירות של מכס ומע"מ ברשות המיסים, שנלחם נגד ההחלטה לסגור את התיק נגד דוד בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים. משעול מצביע על שחיתות ביחידת החקירות ובצמרת רשות המיסים, הוא לא מוכן להעניק הנחות לרות דוד, וטוען שיש צורך לבטל את החלטת היועץ המשפטי לממשלה, שלא להעמיד אותה לדין על קבלת מתנות.

לא ניתן להתעלם מדברים שאמר עו"ד איתן ארז, יו"ר "יושרה לישראל", התנועה למאבק בשחיתות הציבורית, שייצג את משעול "פרו בונו" בעתירה שדחה בג"ץ .להערכתו הפרקליטות כנראה חוששת מגל של בקשות למשפטים חוזרים, שיביאו נתבעים שהורשעו לומר "היה כאן תפוח רקוב, היה כאן קשר מושחת, כאשר הנתבעים ידרשו משפט חוזר".

לדעת עו"ד ארז, פרשת רות דוד ועו"ד רונאל פישר "פגעה קשות באמון הציבור בפרקליטות ובמערכת המשפט, והיא מחייבת התערבות, אחרת ישראל עלולה להידמות למדינות עולם שלישי".

שופטי בג"ץ דחו את העתירה, וטענו ש"אין בעתירה תשתית עובדתית ראייתית, והיא נסמכת על השערות, ספקולציות, והטחת האשמות חסרות בסיס". נציג היועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבינועם סגל אלעד, אמר בדיון כי רות דוד עברה עבירות אתיות, כשקיבלה מרונאל פישר מתנות הנאמדות באלפי שקלים, אבל לדעתו "יש מרחק רב בין התנהלות אתית לא ראויה, לבין העמדה לדין פלילי".

עבור שוקי משעול, ששילם מחיר כבד, זה לא פסק דין פשוט, אבל הוא מבטיח להמשיך ולהילחם. ולדבריו לא נאמרה עדיין המילה האחרונה.

הכותב הוא משפטן. הוא שימש מנהל חטיבת החדשות של הערוץ הראשון ויושב-ראש אגודת העיתונאים. הוא ממייסדי התנועה החדשה "יושרה לישראל", שקמה כדי להילחם בשחיתות הציבורית, וחבר ההנהלה שלה.

רישום תגובה