אלוף (מיל) אורן שחור נפגש עם שמעון פרס, כשהוא לובש מדים ונאלץ לעזוב את הצבא. כיצד ינהג המפכ"ל בעינינו של ניצב יורם הלוי, אם יתברר שנפגש עם רה"מ ללא ידיעת המפכ"ל? משטרה תחת סערה
מי יהיה המפכ"ל הבא עדיין לא ברור, אבל אפשר לומר כנראה בוודאות מי לא ימשיך בתפקידו. זאת אולי הסיבה שבימים אלה כל ניצב במשטרה הוא בחזקת חשוד, של מי שרוצה להיות זה שישב על כורסתו של המפקח הכללי הבא של משטרת ישראל.
זה לא פסול לשאוף להתקדם. אבל כשמדובר במשטרת ישראל, יש מי שחושב שאת המפכ"ל הבא של המשטרה צריך למנות המפכ"ל היוצא, או שאולי הוא זה שצריך לתת את ברכתו והמלצתו למינוי.
בתקופה הקרובה עלול כל ניצב במשטרה לסכן את יחסיו עם אלשיך, אם יחפוץ בתפקיד המפכ"ל, ואם הוא מכיר במקרה את ראש הממשלה, או את השר לביטחון הפנים, מצבו אצל המפכ"ל המכהן עלול להיות קשה ואפילו קשה מאד.
יש להניח שלרב-ניצב רוני אלשיך, יש מועמד מצוין משלו לתפקיד המפכ"ל הבא. מה שבטוח שמדובר במועמד שמפגין בעיקר לויאליות לרב-ניצב אלשיך, אלא שבמקרה הזה זו לא בדיוק התכונה שנדרשת לתפקיד החדש, ולכן כל מועמד שאיננו מטעמו של אלשיך לתפקיד מעורר את חמתו.
זה נכון שבגופים שבהם קיימת היררכיה כמו הצבא והמשטרה, קיימת חשיבות מיוחדת להקפדה על נהלים בסיסים. קצין בכל דרגה גם אם הוא בדרגת ניצב, המקבילה לדרגת אלוף בצה"ל, אינו יכול לפנות לשר הממונה או לראש הממשלה ללא אישור הדרג הממונה עליו.
איך צריך לנהוג קצין בכיר במשטרה כשראש הממשלה מזמן אותו לשיחה אישית בביתו? האם עליו לדווח מיד על כך למפקדו הישיר? יש להניח שבמקרה כזה המפכ"ל, יאשר לקצין הבכיר להגיע לפגישה עם ראש הממשלה.
סוגיה מעניינת יותר היא מה עושה ניצב במשטרה או כל קצין בכיר אחר שמוזמן בדיסקרטיות לביתו של ראש הממשלה, כאשר הוא מתבקש לשמור את דבר הפגישה בסוד ממפקדיו? כאן נוצרת בעיה קשה. הכלל הוא שאין סודות, דינה של כל פגישה להתגלות במוקדם או במאוחר, או כפי שנהג לומר ראש הממשלה המנוח לוי אשכול: "סוד הוא דבר שיודעים שניים -כשאחד מת".
אם ניצב יורם הלוי, נפגש בחשאי עם ראש הממשלה, כפי שטוענים מקורבי אלשיך, מבלי שיידע או קיבל את אישורו של המפכ"ל, הוא חייב להסיק מסקנות אישיות ולהתפטר. לעניין זה חשוב לזכור פגישה שהתקיימה בתקופת כהונתו הראשונה של נתניהו, כשאלוף אורן שחור, אז בתפקידו כראש הוועדה האזרחית לשיחות עם הפלשתינים, נפגש כשהוא לובש מדים עם ח"כ שמעון פרס, שהיה יושב-ראש מפלגת העבודה. ראש הממשלה נתניהו לא פיטר את האלוף שחור באותו לילה אבל הוא נאלץ לפשוט את מדיו זמן קצר אחר כך ולהשתחרר מצה"ל. זכורה גם פגישה של הרמטכ"ל הנוכחי איזנקוט עם ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר ברק, שציטט מאוחר יותר פרטים מפגישה זו, אבל בניגוד לפגישתו של האלוף שחור עם שמעון פרס, פגישתו של רא"ל איזנקוט נעשתה בתיאום ובאישורו של שר הביטחון ליברמן.
אשר לטענה כי ראש הממשלה מבקש למנות "מפכ"ל מחמד", כדי שיטיב אתו בכל הקשור לחקירות המשטרה, הרי שאין טענה מגוחכת מזו.
הימים שבהם מפכ"ל משטרה יכול הה להתערב בחקירת משטרה, להטות אותה כרצונו, ועל-פי גחמותיו עברו מזמן. מה שהתרחש אולי בעבר בעת שלטון מפא"י, אינו יכול להתרחש היום. גם אז כשמפכ"ל המשטרה שהיה חביב מפלגת השלטון, ביקש להתערב בחקירות הוא לא יכול היה לעשות זאת.
מי שמנעו ממנו אז דריסת רגל באגף החקירות היו בנימין זיגל, שהיה ראש אגף החקירות, ואנשי אגף החקירות של אותה תקופה. אז כיכבו בתקשורת, אשר ידלין, השר אברהם עופר ששם קץ לחייו מבלי שהורשע מעולם. והשרים אהרון אבו חצירא ואריה דרעי.
יצחק רבין ז"ל שניסה להתערב בפרשה שנקשרה בשמו של אריה דרעי, בגלל חשש לעתיד הקואליציה שבראשה עמד, לא הצליח לכפות את רצונו על חוקרי המשטרה, ולא על המערכת המשפטית, ואריה דרעי הועמד לדין והורשע.
רב-ניצב אלשיך לא קיבל ברצון את תפקיד מפכ"ל המשטרה, מבחינתו קידום היה יכול להיות תפקיד ראש השב"כ שבו רצה. ראש הממשלה נתניהו, הזדרז ע"פ פרסומים שונים להבטיח לו את התפקיד אחרי שיסיים את תפקידו כמפכ"ל.
ההבטחה עוררה אז סערה גדולה, והיו מי שטענו שבכך קנה נתניהו את רב-ניצב אלשיך, והפך אותו למפכ"ל המחמד שלו. אלא שהעניינים התבררו אחרת. אלשיך התגלה כמפכ"ל עצמאי, בעל חוט שידרה, שאינו מתערב בחקירות ואינו מנסה להשפיע עליהם. לו היה בוחר להתנהל בדרך שונה, הדרג המקצועי של המשטרה, לא היה מאפשר לו לעשות זאת.
גם אם יתברר לי שניצב יורם הלוי הוא ידידו של ראש הממשלה, ושרה רעייתו של ראש הממשלה, תומכת במינויו לא אראה בכך שום דופי, אם ניצב הלוי בעל כישורים ראויים למלא את התפקיד.
לא ניצב יורם הלוי ולא אף קצין בכיר אחר שיתמנה לתפקיד יוכלו להעניק הקלות לראש הממשלה, לרעייתו, או לכל חשוד אחר שהמשטרה והפרקליטות ימצאו לנכון להעמיד לדין.
ראש הממשלה המנוח אריאל שרון, נהג לומר את המשפט "דברים שרואים מכאן לא רואים משם", הוא אמר זאת זמן קצר אחרי שנכנס לתפקידו. לניצב הלוי שיגיע מתוך המערכת המשטרתית אם יבחר לתפקיד, ייקח הרבה פחות זמן להבין שמפכ"ל לא יכול לסגור תיקים לא לסכל חקירות לא להנחות את החוקרים לקבל החלטות שירצה שיתקבלו ואפילו רוח המפקד לא תנשב בין חדרי אגף החקירות.
ראש הממשלה יכול לבחור את כל מי שירצה כמפכ"ל. כי דברים שרואים משם לא רואים מכאן, וניצב יורם הלוי, שמכיר היטב את המשטרה יודע שאצלו אין הנחות.
רישום תגובה