טור אישי בשלישי* דין אחד לכולם? לא כשמדובר בעו"ד רות דוד פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר* מה כוחה של "ועדת חקירה אזרחית", בראשות השופטת ד"ר דפנה אבניאלי, שבודקת את המשבר במערכת הבריאות*על ישראלים שנוהגים בניגוד חוק המצרי* ועל דוד מונשיין, מתווך ירושלמי וותיק שהפך מוסד של איש אחד.
שרת המשפטים אילת שקד נתנה השבוע כצפוי גיבוי ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בפרשת רות דוד. שקד סבורה שאי אפשר להקים וועדה שתבדוק את התנהלותה של דוד, כזאת כל עוד מתנהל תיקה הפלילי. מושג חדש: "ועדת חקירה ציבורית", המזור החדש למערכת הבריאות. האם הוועדה שבראשה השופטת ד"ר דפנה אבניאלי, תביא לפתרון המשבר? על אזרחים שיוצאים לטאבה למרות אזהרות מסע וגם נוהגים בניגוד לחוק המצרי, ועל דוד מונשיין, שכל וותיקי ירושלים מכירים לא רק כמתווך נדל"ן, אלא כאיש רעים שכותב את ההיסטוריה האמתית של ירושלים.
איפה ואיפה
רות דוד זכתה למה שאף אזרח במדינת ישראל לא זוכה. המושג דין אחד לכולם לא חל עליה. יתכן שהיועץ המשפטי אביחי מנדלבליט החליט שלא להתעסק עם רות דוד, כי חושש שהיא תפתח את הפה. כולם יודעים שמידע שאצור אצל דוד שהגיעה לאחד ממוקדי הכוח החשובים במערכת המשפטית, יכול לטלטל את המערכת, ויתכן שהיועץ מנדלבליט לא לוקח סיכון כי אין סיבה לרעש מיותר.
שרת המשפטים איילת שקד, הזדרזה לגבות את החלטת היועץ המשפטי מנדלבליט, והודיעה שאין מקום להקים וועדת בדיקה משפטית בעניינה של רות דוד. משגברה הביקורת הציבורית על החלטתה, הזדרזנה השרה שקד להסביר בדף הפייסבוק שלה ש"איש אינו מחפה על רות דוד שפעלה בשחיתות", למרות שהתחושה היא שאת זה בדיוק היא עושה.
רות דוד, שהייתה פרקליטת מחוז תל אביב, חשודה שקיבלה בתקופת כהונתה כפרקליטת המחוז מתנות יוקרתיות מעו"ד רונאל פישר, כמו עטי מונטבלאן, תיק וצעיף של לואי ויטון, וגם שעון יקר מיזם הנדל"ן יאיר ביטון שמואשם בהלבנת הון.
אז למה החליט היועץ מנדלבליט לא להעמיד אותה לדין? גם הוא לא חושב שהיא צדיקה, וכותב במפורש ש"התנהגותה של רות דוד, כפי שהתגלתה בחקירה היא בעייתית ואינה עולה בקנה אחד עם התנהגות המצופות מפרקליט בפרקליטות המדינה, לא כל שכן פרקליט בדרגה כה בכירה". הוא עצמו כותב כי "קיימת בעיתיות בכך שפרקליט מחוז מקבל מתנות בשווי אלפי שקלים מסנגור המייצג לקוחות בתיקים שמתנהלים מול פרקליטות המחוז בו הוא מכהן (הכוונה לעו"ד רונאל פישר. מ"נ) אף אם הוא מדיר עצמו מטיפול בתיקים אלה".
כלומר, שום דבר לא נעלם גם מעיניו של היועץ המשפטי לממשלה, הוא יודע שזה חמור, הוא יודע שמעמדה של רות דוד כפרקליטת מחוז תל אביב, מחייב תגובה חמורה למעשיה, בקיצור הוא יודע הכול ומבין הכול אבל בוחר לא לעשות כלום.
מנדלבליט, מעדיף להסתתר מאחורי החלטה של קודמו יהודה ויינשטיין, ולסגור את תיק החקירה נגד דוד.
למה הוא עושה את זה? כי אין לו עניין לנקוט בצעד שיבטל את החלטת קודמו. כי למה לו כאב ראש והתעסקות מחודשת עם תפוח אדמה לוהט שכבר יצא מזמן מהתנור, וגם כי יש כאלה שלמרות שבעיני מערכת המשפט, כולם שווים בפני החוק אבל יש שווים יותר כמו רות דוד למשל..
על הרבה פחות מזה שילמו אנשים במשרתם. על פחות מזה יש מי שאיבדו את מטה לחמם, על פחות מזה יש מי שלא מוצאים עד היום את מקומם. אבל רות דוד צוחקת על כולם.
"הזקנה במסדרון"
ד"ר דפנה אבניאלי שופטת בדימוס, של בית המשפט המחוזי בתל אביב, לקחה על עצמה משימה בלתי אפשרית. יחד עם השופטת מיכל לוויט, שכיהנה בבית הדין לעבודה בתל אביב. היא הסכימה לעמוד בראש "וועדת חקירה אזרחית", שתבדוק את מדיניות האוצר, בכל הקשור למצבם הקשה של בתי החולים וקריסת הביטוח הממלכתי.
להבדיל מוועדות חקירה או בדיקה שמונו בידי גורמים ממלכתיים, וועדת הבדיקה הנוכחית מונתה ע"י אירגוני חולים, רופאים, והסתדרות האחיות, ובכוונתה לזמן עדים שנפגעו מקריסת מערכת הבריאות, ובהם כאלה ששותפים למערכת.
מדובר ביוזמה אזרחית ברוכה, אבל ספק גדול אם מסקנותיה של וועדה שאין לה כתב מינוי ממלכתי תוכל להביא למפנה במערכת הבריאות. בוועדה יכהנו רופאים, משפטנים ואישי ציבור בכירים, והיא אמורה לפרסם את מסקנותיה עד אמצע חודש אפריל.
ככל שמתעמקים יותר ויותר במשבר הקשה במערכת הבריאות, נראה שהכתובת לכך היא בעיקר משרד האוצר, בראשות השר משה כחלון, שהטענות נגדו הם שהוא יבש לכאורה את מערכת הבריאות שזקוקה לתוספת של עוד 20 מיליארד שקלים.
כחלון התבטא לאחרונה, כי אם יזכה לאמון הציבור ויבחר פעם נוספת, הוא יפעל לכך שהחולים יקבלו שירותי רפואה שיאפשרו אשפוז בבית במקום להגיע לחדרי המיון. מומחים במערכת הבריאות הגיבו בביטול ובזלזול על הצעתו של כחלון, אמרו שהיא אינה ריאלית לפחות בעשור הקרוב.
השופטת, ד"ר דפנה אבניאלי, שעומדת בראש הוועדה, היא שופטת מוערכת מאד. לפני כשנה היא פרשה מבית המשפט המחוזי בתל אביב, והקימה בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב, את המכון לאומנויות המשפט, שבמסגרתו מתקיימים קורסים להכשרת מגשרים, בוררים והדרכת שופטים ועורכי דין כולל בניהול מו"מ עסקי.
אין חולק שהשופטת ד"ר אבניאלי, ראויה על סמך ניסיונה, כישוריה והמוניטין הרב שרכשה, לעמוד בראש וועדה שתבדוק את קשיי מערכת הבריאות, וגם תציע הצעות לפתרון המשבר. התואר "ועדת חקירה אזרחית", מרשים, אבל אינו טומן בחובו הבטחה לקיים את המלצות שיתקבלו ע"י הוועדה.
לאחר פרסום ההמלצות, יהיה צורך במאבק ציבורי נרחב וממושך, כדי שמערכת הבריאות תסכים בשלב ראשון להשקיע זמן כדי לקרוא את המלצות "וועדת אבניאלי" ולהתייחס אליהם.
יישום ההמלצות יהיה קשה ומורכב אבל יתרונה של "ועדת אבניאלי", הוא בכך שהיא תציב לראשונה בפני מקבלי ההחלטות מראה ציבורית שספק אם יוכלו להתחמק ממנה.
לא במקרה מערכת הבחירות הנוכחית אינה מייחדת מקום מרכזי למשבר הקשה. הרושם הוא שאף לא אחת מהמפלגות מעוניינת להציב את העניין בראש סולם העדיפות.
אם יש צורך להזכיר. תפקיד שר הבריאות, לא היה בין התיקים המבוקשים באף ממשלה. בממשלה הנוכחית לא נמצאו מתנדבים למלא את התפקיד. לא במקרה הוא הוצע לאגודת ישראל.
אבק שריפה
מאור מטרי הוא מאבטח במשרד הבריאות. ספק אם הייתם שומעים את שמו לולא הוא נעצר במעבר טאבה בשטח המצרי. הוא אחד משני ישראליים שבתיקם נמצאו ארבעה קליעים ובמכוניתם נמצאה מצלמת רכב.
זאת לא הפעם הראשונה שישראלים נעצרים על ידי משטרת טאבה, לאחר שבחיפוש במכוניתם נמצאה תחמושת. העניין הזה מטריד מאד את המצרים. משרד החוץ, משרד התיירות, וגם סוכני נסיעות מזהירים את המטיילים לערוך בדיקה יסודית ברכבם, כדי לוודא שאין בה נשק או תחמושת, אבל יש מי שלא מתייחסים לאזהרות ברצינות ומשלמים את המחיר.
גם בתיקו של חברו של מטרי, שיצא אתו סיני, נמצאו קליעים וגם הוא נעצר. מטרי שמבקש רחמים סיפר בהתרגשות ל –YENT שלא אכל ולא שתה קרוב לארבעים שעות, ולולא אביו שהתערב מצבו יכול היה להיות קשה הרבה יותר.
מטרי, גם טוען שבניגוד למידע שנמסר ממשרד החוץ, לפיו קונסול ישראל בקהיר דודו בן כליפא, מנסה לסייע לו ככל האפשר, משרד החוץ לא היה מעורב בטיפול בו. ורק אבא שלו שמכיר אנשים בסיני סייע לו להיחלץ מהמצב.
בעניין הזה תרשו לי להעיר שלוש הערות קצרות:, ספק גדול עם מטרי, יכול לדעת מה עשה למענו משרד החוץ כשהוא מעוכב במצרים. אני בטוח ומשוכנע שמשרד החוץ עשה ככל יכולתו.
הערה שנייה: לא ברור למה למטרי יש ציפיות ממשרד החוץ כשהוא נכנס לטאבה, כשיש הערת מסע שאסור לנסוע לשם. והערה שלישית: למה הוא פועל בניגוד להנחיות בסיסיות, לפיהם יש לערוך בדיקה יסודית בתיקים ולהיפטר מכלי ירייה וקליעים.
מה היה קורה לו כניסתו של מטרי לטאבה בניגוד לכל אזהרות המסע, הייתה מסתבכת בגלל אירוע טרור? את מי אז היה מטרי מאשים?
לקראת החגים המתקרבים שוב נראה את זרם היוצאים לטאבה. כרגיל הם יתעלמו מאזהרת המסע של משרד החוץ, אבל יפתחו כרגיל ציפיות שבעת מצוקה המדינה תחלץ לעזרתם.
נכון יהיה שמשרד החוץ או גוף שלטוני אחר, יחתימו אחת ולתמיד את היוצאים בחגים לטאבה על כך שהם עושים זאת על אחריותם. במקרה כזה כדאי מאד שמי שלא מתייחסים לאזהרות של הגורמים הרשמיים, לא יפתחו ציפיות כשהם מסכנים ביודעין את חייהם.
היו ימים
בקטנה אין בירושלים מי שלא שמע על דוד מונשיין ולא כי הוא מתווך נדל"ן. מונשין, נחשב בירושלים מוסד של איש אחד. הוא בן למשפחה ירושלמית שורשית, אבא שלו מרדכי מונשיין, היה שותף במאפיית "המשביע", שסיפקה לפני הרבה שנים לחם בתקופות הקשות של ירושלים, ואימא שלו שמתה כשמונשיין היה בן 20 הייתה בכירה בבנק מרכנתיל.
היו ימים שמונשיין היה בליין מקצועי, יזם הצגות חצות בירושלים, ומילא אולמות עם להקות קצב ,שעשו הרבה רעש והעירו את הבירה המנומנמת. מונשיין גם שיחק בכמה סרטים בתפקידים קטנים, אבל הוא התפרסם במיוחד בספר "אגדות מונשיין" שבו הוא מספר בשפתו הציורית על ההווי של ירושלים של אז.
השבוע פרסם מונשיין בדף הפייסבוק שלו את רשימת הבנקים "שהיו והתנדפו" מירושלים. זאת הרשימה: פרי תחקירו של מונשיין האחד היחיד והמקורי:
בנק יפת, בנק עליאש, בנק צפון אמריקה, בנק פוכטוונגר, בנק א"י בריטניה, בנק לסחר חוץ, ברקליס בנק. בנק קופת עם, בנק אלרן,בנק הזרע, אקצ'ייינג' בנק אוף שיקגו, בנק אנגלו פלשתינה, בנק קרדיט,
הבנק הפולני, (PKO)בנק עולי בבל, בנק הספנות, הבנק למסחר, בנק למלאכה, בנק עותמן, בנק אמריקאי ישראלי, בנק ולירו, בנק זרובבל, בנק שלמה המלך, בנק קופת עליה, בנק כהן את עטר, בנק פועלי אגודת ישראל, בנק לחקלאות , ובנק לילינבלום.
התקשרתי למונשיין כדי לשמוע ממנו מדוע לדעתו עזבו כל כך הרבה בנקים את ירושלים, ומונשיין הסביר לי בשפתו הציורית ש"אנשים התחילו לתת צ'ק לבנק והבנק חזר". וברצינות: להערכתו של מונשיין, הסיבה היא מחירי הארנונה הגבוהים בירושלים, שהביאו בנקים גדולים לבלוע בנקים קטנים. כך למשל נבלע בנק יפת שהיה בנק של יקיים על ידי בנק מרכנתיל ובנק צפון אמריקה לדברי מונשיין "בלע את עצמו".
הכותב הוא משפטן ששימש מנהל חטיבת החדשות של הערוץ הראשון. ויושב ראש אגודת העיתונאים. הוא ממייסדי "יושרה לישראל", וחבר הנהלת התנועה. האמר אינו עמדת "יושרה לישראל".
רישום תגובה